האיגוד הישראלי לרפואת הפה

מהי רפואת הפה

רפואת הפה הינה התמחות מגוונת ורב תחומית אשר עוסקת בבריאות הפה בכל הקשור לממשק בין רפואת שיניים לרפואה כללית.

המומחים/ות לרפואת הפה עוסקים/ות בין היתר בנגעים בחלל הפה, כאבי פה ופנים ומפרק הלסתות, מחלות בלוטות הרוק, דימות מקסילופציאלית, ומתן טיפולי שיניים בתנאים מיוחדים לפציינטים עם רקע רפואי מורכב אשר נמצאים בסיכון גבוה במהלך טיפול שיניים, כמו כן טיפול במטופלים אשר זקוקים להרדמה כללית או סדציה כדי לאפשר טיפול שיניים.

במה עוסק המומחה ברפואת הפה?​

מהי רפואת הפה

אבחון וטיפול בנגעים ובמחלות של ריריות הפה

בריריות הפה עלולים להופיע מגוון בעיות כמו פצעים, אפטות, כתמים, שינויי צבע ותפיחויות.

חלק מהמצבים מלווים בכאב וחלק לא כואבים כלל ומתגלים באקראי. הגורמים לשינויים אלה בריריות מגוונים מאוד: מחלות אוטואימוניות, זיהומים ממקור חיידקי, פטרייתי ונגיפי (ויראלי), תגובות שונות של מערכת החיסון למגע עם חומרים שונים או בעקבות חשיפה לזיהום או לתרופות, שינויים טרום-ממאירים של הרקמות ואף התפתחות של סרטן.

המומחה ברפואת הפה יאבחן את הממצאים, במידת הצורך אף ייקח דגימת רקמה מהנגע לבדיקה מיקרוסקופית (ביופסיה) או תרבית לאישוש הממצאים, ובהתאם לתוצאות ימליץ על טיפול. לא בכל המצבים קיים טיפול מרפא, אך יש חשיבות רבה מאוד להמשך מעקב סדיר על-ידי מומחה ברפואת הפה על מנת למנוע סיבוכים או כדי לזהות מוקדם ככל הניתן השתנות ממאירה (התפתחות סרטן). 

אבחון וטיפול במצבי כאב שונים באזור ראש-צוואר

אזור הראש והצוואר עשיר ברקמות שונות שכל אחת מהן יכולה להוות מקור לכאב. לא תמיד האבחנה של מקור הכאב והגורמים לו היא פשוטה וברורה.

מומחה ברפואת הפה יבצע תשאול מקיף ובדיקה יסודית של המטופל במטרה להבין את אופי הכאב וצורת ביטויו. במקרים מסוימים הוא יפנה את המטופל לבדיקות נוספות (למשל, בדיקות דם) ו/או לביצוע דימות (לצילומי שיניים, CT ועוד) ו/או לבדיקות של רופאים מתחומים אחרים (כגון נוירולוגיה) על מנת להשלים את התמונה, לאבחן במדויק את הבעיה ולהתאים לה טיפול.

אבחון הפרעות בהפרשת רוק

מטופלים רבים סובלים מפגיעה בבלוטות הרוק, שלרוב מתבטאת כיובש בפה. היובש עלול לפגוע מאוד בתפקוד הפה ובבריאותן של הרקמות הרכות ושל השיניים.

בנוסף, היובש עלול לגרום לפגיעה חמורה באיכות החיים של המטופל. קיימים גורמים שונים לפגיעה בבלוטות הרוק, למשל נטילת תרופות בעלות תופעות לוואי של יובש פה, מחלות אוטואימוניות כמו הסינדרום ע"ש סיוגרן, זאבת ואחרות, הקרנות לאזור ראש-צוואר ועוד. המומחה ברפואת הפה יערוך בירור מקיף באשר לגורמים אפשריים לפגיעה בבלוטות הרוק (לרבות, בדיקות דם ושימוש באמצעי דימות שונים) וכן יאמוד את חומרת היובש באמצעות בדיקות שונות.

במקרים מסוימים ניתן יהיה לבצע פעולות או טיפולים לפתרון הבעיה או לפחות להקלתה.

ישנם מצבים בהם הגורם ליובש בפה אינו ידוע או שאין לו ריפוי מלא.

במצבים אלה יתאים המומחה ברפואת הפה כלים והמלצות במטרה לשמור ככל הניתן על תפקוד הפה, על בריאות השיניים והרקמות הרכות ועל איכות חיים טובה. 

שימוש באמצעי דימות ופענוח תוצאות

מומחה ברפואת הפה עוסק באבחון של מחלות ומצבים פתולוגיים שונים ברקמות הרכות והקשות של אזור הראש והצוואר. כחלק מהליך האבחון נעשה לא פעם שימוש באמצעי דימות שונים בתוך ומחוץ לחלל הפה, כגון: צילומי רנטגן דו-ממדיים פשוטים של השיניים ועצמות הלסת, אולטרסאונד של הצוואר ובלוטות הרוק, CBCT (Cone-Beam Computed Tomography) של עצמות הלסת, CT או MRI של הראש ומפרקי הלסת ועוד.

ביכולתו של המומחה ברפואת הפה לפענח ממצאים המתגלים באמצעי הדימות השונים ולהציע טיפול מתאים. בנוסף, לעיתים במסגרת ביצוע צילומי שיניים לצורך טיפול דנטלי שגרתי מתגלים בתצלומים ממצאים אקראיים, שטיבם אינו ברור לרופא השיניים.

ממצאים אלו יהיו, לעיתים, חסרי חשיבות לבריאותו של המטופל, אך לפעמים מדובר בציסטות, גידולים שפירים או ממאירים, פגמים בהסתיידות עצמות הלסת וכדומה. במצב כזה יכול מומחה ברפואת הפה לסייע באבחון הממצאים האקראיים וטיבם ולהמליץ על טיפול או המשך בירור בהתאם לצורך. 

אבחון הפרעות בחוש הטעם

מטופלים מתלוננים לעיתים על שינויים בחוש הטעם. הפגיעה יכולה להיות חלקית או מלאה והיא לרוב גוררת פגיעה משמעותית באיכות החיים.

במטופלים מבוגרים ירידה בחוש הטעם אף עלולה להוביל לפגיעה תזונתית וכתוצאה מכך להתדרדרות בבריאות הכללית.

מומחה ברפואת הפה יבצע בירור מקיף באשר לאופי ולחומרת הפגיעה בחוש הטעם ולסיבות האפשריות לכך.

בהתאם לממצאים יציע כלים לשיפור המצב ובעיקר למניעה, ככל הניתן, של השלכת הפגיעה בחוש הטעם על הבריאות הפיזית והנפשית של המטופל.

אבחון וטיפול בבעיות הקשורות למפרק הלסת ולשרירי הלעיסה

מפרקי הלסתות, המחברים בין הלסת התחתונה (המנדיבולה) לגולגולת מאפשרים מגוון רחב של פעולות חיוניות יומיומיות בהן אכילה ודיבור.

התפתחות סימנים ותסמינים של הפרעות שונות במפרק הלסת היא מצב שכיח למדי.

בין אלו נכללים הגבלה בפתיחת הפה ובתנועות הלסת, קליקים ורעשי חריקה במפרק, אירועי פריקת לסת והופעה של כאבים, שלעיתים עלולים להיות חזקים מאוד.

ידועים מגוון גורמים המשפיעים על תפקוד מפרק הלסת, בהם מחלות שונות, מצבי עקה (סטרס) נפשיים, תאונות וחבלות ועוד. מומחה ברפואת הפה יאבחן את הבעיה באמצעות בדיקה מקיפה של מפרק הלסת ושרירי הלעיסה.

לעיתים הדבר יצריך גם שימוש באמצעי דימות שונים על מנת להתרשם מהמראה ומהצורה של העצמות המעורבות. בהתאם לאבחנה ניתן יהיה להציע למטופל מגוון טיפולים, כמו: התאמת סד לילה (התקן פה המורכב על השיניים במהלך השינה), פיזיותרפיה, דיקור יבש, טיפול תרופתי, שטיפה של מפרקי הלסת ועוד.  

טיפולי שיניים במטופלים בעלי רקע רפואי מורכב

חלק מרכזי בתחום רפואת הפה עוסק במתן טיפולי שיניים לאנשים בעלי רקע רפואי מורכב.

מצבים בריאותיים מסויימים (למשל, דיכוי של מערכת החיסון, מחלות לב או הפרעות בקרישת הדם) מצריכים התאמה של טיפולי השיניים וחלקם אף מחייבים שהטיפול יינתן במסגרת מרפאות מיוחדות ומותאמות. 


חשוב לזכור שלפה השפעה ניכרת על מצבו הבריאותי הפיזי והנפשי של כל אדם, קל וחומר באלה שמצבם הרפואי לקוי.

פה בריא חיוני לשמירה על היכולת לשתות, לאכול, לתקשר עם הסביבה, כמו גם לתפיסת גוף ודימוי עצמי גבוהים. בנוסף, פה בריא חיוני לשמירה על איכות החיים של האדם, משפיע על מצב רוחו, ובחולים מסויימים אף על מידת שיתוף הפעולה בקבלת טיפול החיוני לשיפור מצבו.

השמירה על פה בריא גם מצמצמת את הסיכוי להתפשטות של זיהומים מחלל הפה לאזורים אחרים בגוף, מצב שעלול להגיע עד לסכנת חיים באנשים בעלי מערכת חיסון מוחלשת. 
מסיבות אלה חיונית עבודתו של רופא השיניים המומחה ברפואת הפה. יש לו תפקיד חשוב בשמירה על פה מתפקד ובריא בקרב כלל המטופלים אך במיוחד באלה שמצב בריאותם לקוי או שסובלים ממחלות או מקבלים טיפולים שפוגעים באופן ישיר ברקמות הרכות והקשות של הפה.

מתוך כך, המומחה ברפואת הפה מהווה חלק אינטגרלי והכרחי מהצוות הרפואי המטפל בחולה.
המומחה ברפואת הפה יוכל לבנות תוכנית טיפול דנטלית המותאמת למצבו הרפואי של המטופל (סוג המחלות מהן הוא סובל והטיפולים שנחשף אליהם בעבר ובהווה).

במקביל, יוכל המומחה ברפואת הפה לתת מענה לבעיות אחרות בחלל הפה וברקמות שסביבו, שאינן קשורות לשיניים אך נגזרות מהמצב הרפואי הכללי (כגון: זיהומים חוזרים של פטרת, יובש פה, הפרעות טעם ועוד) והן עלולות להשפיע על בריאות הפה, על הבריאות הכללית ועל איכות חייו של המטופל. 

טיפולי שיניים תחת סדציה והרדמה מלאה

ישנם מצבים שבעקבות בעיה פיזית, רפואית או מנטלית, מטופל אינו מסוגל לקבל טיפול שיניים בתנאים רגילים של מרפאת שיניים.

חרדה דנטלית קיצונית, מחלות הגורמות לתנועתיות יתר לא נשלטת בגוף, העדר שיתוף פעולה בשל הפרעות קוגניטיביות וכדומה, הן דוגמאות למצבים בהם טיפול השיניים יבוצע בקלות ובאופן הטוב ביותר תחת טשטוש קל עד עמוק או בהרדמה מלאה.

מומחה ברפואת הפה מקבל הכשרה עיונית ומעשית וכן רישיון ממשרד הבריאות לביצוע טיפולי שיניים במטופלים תחת טשטוש או הרדמה כללית.

למטופלים, אשר מלבד הקושי שלהם לעבור טיפול שיניים בתנאים רגילים, גם סובלים מבעיות רפואיות נוספות, מומלץ ונכון לפנות למומחה ברפואת הפה, שנוסף לביצוע הטיפולים עצמם תחת טשטוש או הרדמה מלאה, ידע להתאים את תוכנית הטיפול למצבם הרפואי.

מניעה וטיפול בסיבוכים בחלל הפה בעקבות טיפול רפואי לחולים אונקולוגיים

עם ההתקדמות המתמדת ביכולות הטיפול בחולים אונקולוגיים, נוספו תופעות לוואי לטיפולים מצילי החיים האלה, שחלקן מערבות את חלל הפה.

כך לדוגמה, הקרנות לאזור ראש-צוואר וטיפולים כימותרפיים עלולים לגרום להתפתחות דלקת קשה בריריות הפה, הנקראת מוקוזיטיס (Oral mucositis).

ההקרנות עלולות גם לפגוע באופן משמעותי ובלתי הפיך בבלוטות הרוק, דבר המוביל ליובש פה ניכר הפוגע בתפקוד ומביא לרמת תחלואה גבוהה בעששת (התפתחות "חורים" בשיניים). תרופות הניתנות לחולי סרטן מסוימים למניעה של התפשטות המחלה בעצמות עלולה לגרום לנמק בלסתות, במידה שלא ניתן בזמן מענה לזיהומים שמקורם בשיניים ובחניכיים או בעקבות טיפול שיניים כירורגי שלא הותאם למצב המטופל.

גם לחלק מהתרופות הביולוגיות שנכנסו לשימוש בשנים האחרונות ידועות תופעות לוואי המערבות את חלל הפה, בהן הופעה של פצעים כואבים, יובש פה, שינויי טעם, שינויי צבע, נמק בלסת ועוד.

במושתלי מח עצם יתכן סיבוך של מחלת השתל נגד המאכסן.

בצורתה הכרונית של מחלה זו עלולה להופיע דלקת קשה בריריות הפה, פגיעה בבלוטות הרוק ויובש פה ניכר כתוצאה מכך, מגבלה משמעותית בפתיחת הפה ועוד.

מתוך כך, חשוב מאוד לשלב במערכת הטיפולית העוטפת את החולה האונקולוגי גם מומחה ברפואת הפה, שיוכל לאבחן במדויק ובמהירות את הבעיות השונות הפוקדות את חלל הפה ולתת להן מענה טיפולי מרפא או מקל.

במקביל ידאג המומחה ברפואת הפה לשמירה על בריאות הפה והשיניים על ידי קביעת תוכניות טיפול דנטליות, המותאמות למצבו של המטופל, ועם דגש על מניעה של סיבוכים אפשריים.    

מתי כדאי לפנות למומחה ברפואת הפה?

בכל מקרה שמופיעה בעיה הפוגעת בתפקוד התקין של הפה או שמתגלה ממצא חריג (שינוי צבע, פצע, נפיחות וכדומה) ברקמות הפה או ברקמות שסביבו, שאינם חולפים תוך ימים ספורים, חשוב לבדוק זאת בהקדם, גם אם לא כרוך בכך כאב. 


בדיקה על ידי מומחה ברפואת הפה תאפשר אבחון מדויק וכתוצאה מכך – טיפול מהיר, הקלה על התסמינים או זיהוי מוקדם ומניעה של בעיות רפואיות, שבחלקן עלולות להיות חמורות. 


במצבים של רקע רפואי מורכב, המומחה ברפואת הפה הוא רופא השיניים אליו מומלץ לפנות לבדיקה דנטלית וקביעת תוכנית טיפול בשיניים, שתהיה מותאמת לצרכים הרפואיים של המטופל. 

(תודה לד"ר איילת זלוטוגורסקי על הסיוע בכתיבת הטקסט)